Krem brokułowy

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr – 2 sztuki
ząbek czosnku – 1 sztuka
brokuły – 500 gramów
olej – 1 łyżka
cebula – 1 sztuka
śmietana 18% – 1 szklanka
płatki migdałów – 60 gramów
pieprz

1. Rozpuść kostki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
2. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
3. Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałowych. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
4. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
5. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.