Sernik na kruchym cieście

Składniki:

ciasto
3 szklanki mąki
3 żółtka
30 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
1 kg twarogu
1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
7 białek

Sposób wykonania:

1.
Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z mąką i cukrem , dodaj kakao, proszek do pieczenia i żółtka , zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze.
2.
Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
3.
Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni.